BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Khamis, 12 Januari 2012

Lama sungguh tak edit blog orkid aku ni...bukan saja bersawang malah tebuan pun dah bersarang...ha ha ha. Bukan tak ada koleksi baru dan bukan juga tak ada masa nak singgah d sini tapi aku tak ada mood nak buat sebarang post kat blog kerana aku lebih kerap di facebook....dah cerita d facebook jadi rasa macam malas nak cerita benda yang sama d sini. Apalah aku ni.....banyak koleksi foto2 baru dalam simpanan so apa salahnya aku postkan d sini walaupun agak terlambat....nak main kat halaman pun, hari hujan pagi ni, terasa jugak la segan geli geleman.

Jumaat, 12 Ogos 2011

ORKID HUTAN...

Orkid ni hubby bawak balik dr rumah Emak Mertua. Abang Ipar aku jumpa di atas pokok rambutan di belakang rumah Mak Mertua. Bagi yang tidak minat dgn Orkid, aku rasa bila terjumpa je dgn pokok yang sebegini...confirm tidak akan dipedulikannya.....kerana bunganya tak ada la cantik manapun dan juga tidak tahan lama, tapi bagi aku ...sebagai seorang yang minat dengan pokok2 Orkid sebegini yang sukar utk ditemui memberi seakan satu kepusan kerana memilikinya. Orkid ni tidak boleh d beli d mana2 nurseri, walaupun bunganya yang halus tu hanya boleh tahan...paling lamapun seminggu jerrr.......





Rabu, 10 Ogos 2011

BLOG ORKIDKU....


Dah lama tak edit blog okid.... Petang tadi dapat call drp seseorang yang meminati orkid dan dia telah singgah ke blog aku yang bersawang niii. Kata dia, dia nak datang melawat sambil menengok-nengok orkid aku yang cantik2 dalam blog ni....Aku sengih sendiri........

Ketahuilah kekawan....bunga2 orkid memang cantik, apatah lagi di dalam gambar....kalau nak tengok bunga yang beraneka rupa dan warna, better singgah kat Mokcik Orkid Chendering........kat sana lagi byk orkid yang cantik2.......y a kan.!!!

5 tahun dulu aku ada beli anak butterfly kat Makcik simpang 4 Chendering. Masa itu anak butterfly tu sangat kecil krn harganya hanya rm5....boleh bayangkan tak. Aku belalah ia dengan kasih sayang...chewahhhh, 5 tahun baru la berbunga...puas la rasa hati apabi la akhirnyakluar bud dr celah daunnya. Tak sabar ingin melihat bunganya.....hari-hari asyik duk intai dan belek jerrr....
at last ini dia bunganya...... cantik kan....



Isnin, 14 Februari 2011

ANAK BUTTERFLY BELAJAR BERBUNGA.....


Aku suka sangat dengan orkid2 butterfly, tak kiralah apa warnanya...... orkid jenis butterfly yang dah berbunga, di pasaran harganya antara rm 40 /rm50 sepokok....tapi pada aku harganya berbaloi sangat berbanding dengan daya tahan bunganya dan juga penjagaan pokoknya tidaklah secerewet orkid2 cattleya........

Aku ada lebih kurang 10 pokok orkid jenis ini. Kalau semuanya nak beli masa berbunga...kopaklah poket aku, so untuk tampung sikit poket yang terkoyak aku belilah anak2 butterfly yang belum berbunga di mana harganya dalam rm15 sepokok. Kalau diukur saiz pokoknya mungkin sama saja dengan pokok yang dah mengeluarkan bunga tapi pokoknya nampak macam muda sikit....

Kali terakhir aku membeli anak2 butterfly adalah 2 tahun dulu. .....Aku beli 3 pasu anak butterfly yang agak subur. Mungkin nasib aku baik, setelah 3-6 bulan dijaga dan dibelai, 2 drp.nya mengeluarkan bunga.... dan sehingga sekarang tidak henti2 mengeluarkan bunga bertangkai2. Nampaknya baja kerang sangat sesuai untuk pokok orkid jenis ini.....

Namun aku tidak bernasib baik untuk satu lagi anak butterfly. Pokoknya subur tapi berbunganya tidak. Kini setelah 2 tahun, barulah aku nampak hasilnya.....yahhhhh, aku menarik nafas lega.....

Tak sabar aku ingin melihat bunganya. Penat aku berbisik dengan orkid ni supaya mengeluarkan bunganya dan sekali keluar nampaknya 2 tangkai dan tangkainya bercabang2...... syukur sungguh!!!!

Bud pertama nampaknya dah terbuka kelopaknya, aku 'excited' sangat nak tengok bentuk dan rupa sertacolornya......adakah kuning, merah, purple atau warna apa agaknya? Eeeeeeeeee, tak sabar!!!!!!!

Rupanya warna purple juga...lebih kurang je dengan yang yang kembang terdahulu....ini dia.........huhuuuuu......cantik kan!!!


Sabtu, 1 Januari 2011

MOKARA PINK KEMBANG LAGI...



Inilah orkid yang paling rajin berbunga, tak putus2....hilang saja tangkai yang terdahulu, akan kelihatanlah bud baru muncul di celah2 daun.........

Pokok orkid ini aku tanam di atas tanah dan memanjat di pagar batu laluan ke rumah sebelah.....

Pokoknya tinggi dan besar membuatkan bunganya juga besar...cantikkkk bangat. Nak memandang terpaksalah mendongak....



..

Selasa, 28 Disember 2010

ORKID PURPLE MENAWAN....

Dah bersawang lagi blog orkid aku ni, bukan aku tak ada masa...dan bukan juga aku tak ada idea...... kerana akulah guru matematik yang suka menulis. Teringat aku kepada seorang rakan di sekolah lama...SMK Chendering, seorang ustazah pakar pernah kata kat aku, dia tak pernah jumpa seorang guru matematik yang suka menulis dan membaca novel.........
Hah melalut lagi....entry aku kali ini setelah sekian lama menyepi dari laman orkid ini ialah mengenai sepasu orkid yang agak lama juga dah aku beli tapi baru ada kesempatan untuk dimuatkan di sini.
Jom kita layan gambar-gambar orkid ini. Tak tau dari spesis mana ni....tapi warna purplenya cukup cantik....menawan dan aku tertawan....

Rabu, 16 Jun 2010

ORKID2 YANG SEDANG BERKEMBANG 2

Aku suka benar dengan kaler Cattleya ni...kalau tak silap aku warna jingga la ni... Asyik2 gambar orkid aku ambik bahagian depan aje, ari ni aku jadi terror pulak part2 mengshoot gambar2 dari arah yang berbeza dari sebelumnya...
Gambar bawah adalah pandangan depan yang biasa aku ambik.....

Ini pula ialah shoot dari pandangan belakang. Silap buat nampak punggung je...he he. Abstrak gitu. Cantik tak? Cantik, cantik, cantik....

Haaaa ni lagi satu gambar yang aku kagum dgn keupayaan sendiri. Sementara ini, inilah gambar yang menghiasi screen laptop aku .... nampak unik je gambar orkid ni.... aku syok sendiri...

Cattleya ni sedang berkembang di rumah orkid, hanya sekuntum....

ORKID2 YANG SEDANG BERKEMBANG 1

Cattleya putih bersih ni kembang 2 kuntum cantik berseri. Inilah famili orkid yang hubby suka sebab bunganya besar dan cantik mekar... semua Cattleya yang aku ada, hubby yang belikan....
Ini juga Cattleya kesukaan hubby, dah kembang begini rajin lah hubby menjeguk rumah orkid sambil memuji-muji bunganya yang cantik....

Warna kuning ni aku tak pasti dari famili mana...bunganya cantik sangat kalau kembang banyak dan memenuhi pasu...tapi orkid ni tak tahan lama. Paling lama pun seminggu saja, walaubagaimanapun orkid ini galak berbunga...

Orkid kuning terang ni dari famili Mokara la rasanya. Aku suka dengan kelopaknya yang besar tapi hubby tak suka. Tak apa la kalau tak sukapun asalkan ibu teringin...hubby belikan....yahooooo!!!


Selasa, 15 Jun 2010

ORKID MERAJUK KEMBANG BERSERI...

Sepulang aku dari HUSM, aku disambut oleh senyuman ceria sang orkid yang dah lama merajuk dan tidak mengeluarkan bunga. Seingat aku orkid ini mogok dari berbunga semenjak adanya pokok betik yang meneduhinya....maka merajuklah ia kerana tidak mendapat cahaya panas yang mencukupi... Sekarang pokok betik tersebut dah terbalik kerana dah tua....
Sebelum aku ke HUSM lagi, aku dah dapat lihat ada beberapa buds yang dah nak kembang... After five days aku di HUSM, balik2 saja orkid ini dah kembang sebegini mekar....hati aku yang gundah jadi ceria....tak sabar2 aku nak tunjukkan pada hubby.... Panggil2 hubby tak peduli saja asyik benar duk belek2 exoranya....eeeeiiii geramnya...
Inilah orkidnya...aku sendiripun dah lupa bagaimana rupa orkid ini sebelum dia kembang....

Sabtu, 20 Februari 2010

ORKID ABI BELI...3

Orkid ni dari jenis Oncidium...., pun Abi baru beli untuk menambahkan koleksi yang ada. Jom layan gambar2 yang ada ni...


Selasa, 16 Februari 2010

ORKID ABI BELI....2

Cantik orkid ni...aku berkenan sesangatlah kiranya...tak tahulah jenis apa ni, samada Cattleya atau Oncidium. Kalau tengok pokoknya may be dari jenis Oncidium kot...


ABI BELIKAN ORKID ...1.

Balik dari kerja pada suatu petang Abi tersengih-sengih apabila terpandangkan aku yang tengah menilik bunga2 orkid yang sedang berkembang....

Ibu nak orkid lagi ke? Nanti Abi belikan, katanya. Aku terpelagah memandang hubby, eh ya ke? Aku menyoalnya balik..ni umpama orang mengantuk disorongkan bantal saja. Ya lah, nanti cuti raya cina kita gi ronda-ronda tengok orkid...hubby membalas, agak acuh tak acuh.
Oooo ya la tu, aku agak tak percaya...hubby memang suka bergurau. Tapi ajaibnya Abi tak lupa dengan janjinya. Sekembali saja dari jogging sewaktu cuti 2 hari lepas , hubby singgah kat nurseri di Chendering. Hubby hulur RM200 untuk aku beli orkid, aku bukan main lagi seronoknya....inilah kalau nak dikatakan sayang hubbypun....eeeeeee. Tapi kan ada apa2 tak ni?
Inilah orkid yang dibeli....Oncidium color purple.

Jumaat, 12 Februari 2010

VANDA RUMPINI RED KEMBANG LAGI....

Hati aku jadi ceria semacam bila melihat Vanda ini kembang berseri. Hubby aku asyik duk puji saja setiap hari memandang. Hati aku jadi kembang...

Hubby janji nak belikan aku 5 pokok orkid lagi esok kat pasar tani, aku seronoknya. Apa la yang bertuah sangat aku hari ni... Mungkin dia nak ambik hati aku agaknya bila dia lihat aku kurang ceria di sekolah baru berbanding sekolah lama dulu....


BANGSAL ORKID, PINDAH KE LOKASI BARU...

2 bangsal orkid ini yang pada mulanya aku letak berjauhan, kini dah didekatkan kerana memberi laluan kepada pembinaan garaj yang baru...Nak buat macamana halaman rumah ini tidak begitu besar ruangnya, kena bahagi-bahagikanlah. Bangsal orkid kenalah mengalah.
Nasib baiklah bangsal ini aku dah rancang buatannya supaya boleh diangkat dan dipindah-pindahkan...Si Sulung meminta tolong beberapa orang kawannya untuk gotong royong mengangkatnya....hanya diupah sekotak air seorang...hehehe.



ORKID CATTLEYA...

Ini juga adalah orkid yang aku beli masa ia belum berbunga, masih anak lagi masa tu.... Aku bela 4 bulan juga barulah keluar sulur nak berbunga... Aku teruja juga sebab ingin sangat nak tengok warna dan bunganya...
Jom layan beberapa keping gambarnya yang aku sempat snap...